Turistička zajednica Gradačca, uz pokroviteljstvo Grada Gradačca, organizirala je prvi Gastro festival pod nazivom “Kuhaj, peci, reci” na poznatoj Kuli Husein-kapetana Gradaščevića, koja se trenutno nalazi u fazi obnove.

Na festivalu je učestvovalo osam ekipa, od udruženja žena do kuhara iz motela i hotela. Pored tradicionalnih bosanskih jela, pripremana su i jela koja se planiraju brendirati i certificirati, kao što su Gradačačka kutija sa junetinom i bamijom, suhe šljive u orasima i hurmašice od domaćeg pekmeza.

Amir Pašalić, voditelj Turističke zajednice Gradačca, istakao je ideju brendiranja i promoviranja tradicionalnih jela Gradačca kao odgovor na zahtjeve turista koji traže autentične proizvode. Gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić, naglasio je turističke potencijale grada te otvorio festival zajedno s Pašalićem.

Sutra će biti prezentirana slatka jela, uz razgovor o historiji i značaju tradicionalne kuhinje u BiH, kao i o bosanskoj sofri i afirmaciji bh. tradicionalnog kulinarstva.

Profesor dr. Enes Kujundžić govorio je o “Bosanskoj sofri”, ističući važnost festivala u promociji gastro ponude Gradačca i Bosne i Hercegovine te naglašavajući cilj brendiranja tradicionalnih jela.